Jak dieta może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia amd?

To co będziemy spożywać nie będzie pozostawało bez wpływu na nasze zdrowie.

Między innymi właśnie z tego powodu nie będzie zaskoczeniem, że to dieta może nam gwarantować leczenie zwyrodnienia plamki żółtej określane jako AMD. Tutaj kluczowe znaczenie będzie miała luteina, która może pochodzić z warzyw czy ryb morskich. Mają one naprawdę duże znaczenie dla każdej osoby, która będzie dbała o swoje zdrowie. Gdy jednak mówi się o zwyrodnieniu plamki żółtej to będzie miało znaczenie kluczowe. Jest to ważne, by o siebie zadbać, ponieważ ta choroba prowadzić może nawet do całkowitej utraty wzroku. Dobra dieta będzie zalecana nie tylko takim osobom, które mają już AMD. Warto również myśleć o takiej dopasowanej diecie także w sytuacji, gdy ktoś znajduje się w grupie ryzyka.

Dieta, która będzie poprawiać wzrok składać się powinna z dwóch porcji warzyw i owoców, takich gdzie znajduje się duża ilość luteiny. Samo zagrożenie zwyrodnieniem plamki żółtej to problem, z którym powinny się liczyć osoby, które skończyły 50 lat, palacze, osoby, które mają nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę lub też otyłość. Statystycznie częściej z takim problemem muszą zmagać się kobiety a także takie osoby, u których w rodzinie taki problem występował. Trzeba jednak zauważyć, że dieta będzie się składać z naprawdę wielu smacznych produktów, dlatego nie powinno być problemów z utrzymywaniem takiej diety. W składzie powinny się znaleźć takie warzywa jak: zielona kapusta, natka pietruszki, szpinak, botwinka, koperek, szczypiorek, seler, por, brokuły, zielona sałata, dynia, brukselka, cukinia, kukurydza, żółta i zielona papryka, ogórki, zielona fasola, marchew, oliwki zielone, pomarańcze oraz pomidory. Często dieta wspierana będzie także suplementami diety, które zawierają luteinę a także liczne witaminy, które gwarantować mogą lepsze działanie naszego wzroku.

4 listopada 2015

Arleta Kowalczyk

Kierownik przychodni okulistycznej, z wykształcenia specjalista neurookulistyki, Warszawa.